Onderdelen zwembad


Individuele onderdelen

50 meter popduiken Na het startsignaal duikt de deelnemer het water in en zwemt hij of zij 25 meter vrije slag. De deelnemer duikt dan naar een reddingspop op de bodem, brengt deze boven water en vervoert deze 25 meter naar de finish.
100 meter popduiken met zwemvliezen De deelnemer staat met zwemvliezen aan klaar op het startblok. Na het startsignaal duikt de deelnemer het water in en zwemt hij of zij 50 meter vrije slag. De deelnemer duikt dan naar een reddingspop op de bodem, brengt deze boven water en vervoert deze 50 meter naar de finish.
100 meter popvervoeren met zwemvliezen De deelnemer staat met zwemvliezen aan en een rescuetube klaar op het startblok. Na het startsignaal duikt de deelnemer het water in en zwemt hij of zij 50 meter vrije slag. De deelnemer klikt de rescuetube om de drijvende reddingspop vast en vervoert deze 50 meter naar de finish.
100 meter reddingswisselslag Na het startsignaal duikt de deelnemer het water in en zwemt hij of zij 50 meter vrije slag. De deelnemer maakt een keerpunt en zwemt, zonder boven te komen, 17.50 meter onder water. De deelnemer duikt dan naar een reddingspop op de bodem, brengt deze boven water en vervoert deze de rest van de baan naar de finish.
200 meter hinderniszwemmen Na het startsignaal duikt de deelnemer het water in en zwemt hij of zij 200 meter vrije slag. Tussendoor duikt de deelnemer achtmaal onder een hindernis door.
200 meter super lifesaver De deelnemer legt aan de startzijde zwemvliezen en een rescuetube klaar. De helper houdt aan de keerzijde een drijvende reddingspop vast. Na het startsignaal duikt de deelnemer het water in en zwemt hij of zij 75 meter vrije slag. De deelnemer duikt dan naar de reddingspop op de bodem, brengt deze boven water en vervoert deze 25 meter naar de startzijde. De deelnemer tikt de kant aan, laat de pop los, trekt zo snel mogelijk de zwemvliezen aan en doet de rescuetube om. Daarna zwemt hij of zij 50 meter vrije slag naar de keerzijde. De deelnemer klikt dan de rescuetube om de drijvende reddingspop vast en vervoert deze 50 meter naar de finish.

Teamonderdelen

4 x 25 meter vervoerestafette De vier deelnemers gaan te water. Na het startsignaal vervoert de eerste deelnemer een reddingspop over 25 meter. Hij of zij geeft deze vervolgens over naar de tweede deelnemer, enzovoort. De laatste deelnemer tikt de finish aan.
4 x 50 meter hindernisestafette Na het startsignaal duikt de eerste van vier deelnemers het water in en zwemt hij of zij 50 meter vrije slag. Tussendoor duikt de deelnemer tweemaal onder een hindernis door. Als de eerste deelnemer de kant aantikt, mag de tweede deelnemer starten, enzovoort. De laatste deelnemer tikt de finish aan.
4 x 50 meter reddingswisselsag Na het startsignaal duikt de eerste van vier deelnemers het water in en zwemt hij of zij 50 meter vrije slag. Als deze deelnemer de kant aantikt, duikt de tweede deelnemer met zwemvliezen aan het water in en zwemt hij of zij 50 meter vrije slag. Als deze deelnemer aantikt, duikt de derde deelnemer het water in en zwemt hij of zij 50 meter vrije slag met een rescuetube. De deelnemer ligt met zwemvliezen aan klaar in het water. Als de derde deelnemer de kant heeft aangetikt, geeft hij of zij de lus van de rescuetubelijn over. De laatste deelnemer vervoert de derde deelnemer, die de rescuetube vasthoudt, 50 meter naar de finish.
4 x 50 meter pool lifesaver relay Dit is een gemixt onderdeel; het team bestaat uit twee mannen en twee vrouwen. Na het startsignaal duikt de eerste van de vier deelnemers het water in en zwemt hij of zij 50 meter vrije slag. De tweede deelnemer staat met zwemvliezen aan klaar op het startblok. Hij of zij duikt het water in als de eerste deelnemer de kant aantikt, zwemt 50 meter vrije slag, duikt dan naar een reddingspop op de bodem en brengt deze boven. De derde zwemmer ligt klaar in het water en neemt de pop over. Hij of zij vervoert deze 50 meter. De vierde deelnemer heeft zwemvliezen aan, ligt klaar in het water en neemt de pop over. Hij of zij vervoert deze 50 meter naar de finish.
Line throw De 'drenkeling' ligt op 12.50 meter van de kant en houdt een reddingslijn vast. Na het startsignaal moet de 'redder' de reddingslijn zo snel mogelijk binnenhalen, om deze vervolgens naar de drenkeling te werpen en hem of haar ermee naar de kant trekken. Wie als eerste de drenkeling aan de kant heeft, wint.
SERC De simulated emergency response competition (SERC) test het initiatief, het oordeelsvermogen, de kennis en de vaardigheden van vier lifesavers in een gesimuleerd (van te voren onbekend) scenario. Deze deelnemers (twee mannen en twee vrouwen) werken samen in een team, waarbij er twee rollen zijn: teamleider (1) en lifesaver (3). De teamleider maakt een actieplan en verdeelt de taken, de lifesavers voeren de taken uit. Dit onderdeel wordt binnen een tijdslimiet van twee minuten beoordeeld. Alle deelnemende teams volgen hetzelfde scenario en worden door dezelfde officials beoordeeld.